Tejitu overtuigde haar ouders ervan om haar kindhuwelijk te stoppen

Normal e3345258a036c305a539558b208405f0a9f83c25
21-04-2021 | 12:10

Toen Tejitu uit Ethiopië veertien jaar oud was, hoorde ze haar familie praten over een huwelijksvoorstel dat ze hadden gekregen van een man in de twintig. Ze merkte aan haar ouders dat ze graag op het aanbod in wilden gaan.

Goede bedoelingen

“Mijn vader wordt oud en wilde daarom graag een man voor me die hem kon helpen met het werk op het land”, vertelt Tejitu, die nu vijftien jaar oud is. “Hij wilde een beter leven voor me en dacht dat trouwen de oplossing was. Maar ik wilde niet op zo’n jonge leeftijd trouwen. Ik kende namelijk de mogelijke gevaren van kindhuwelijken door de bijeenkomsten van een jongerengroep bij ons op school.”

In deze groep, opgericht door Plan International, komen jongeren samen om kindhuwelijken te bespreken.“Ik vertelde mijn ouders dat ik dood kon gaan als ik zwanger zou worden, omdat mijn lichaam nog niet ver genoeg is ontwikkeld”, zegt Tejitu.

Vastberaden

Tejitu was vastberaden om ervoor te zorgen dat dit haar niet zou gebeuren. Ze vroeg haar docenten en vrienden van de jongerengroep om haar te helpen. Samen rapporteerden ze de zaak bij de lokale task force tegen kindhuwelijken die in 2016 door Plan is opgericht. De leden van de task force bezochten Tejitu’s ouders en probeerden hen ervan te overtuigen om van gedachten te veranderen. De bruiloft werd afgelast”, zegt Tejitu. “Ik was zo opgelucht.”

Lees hier het volledige verhaal